Wege hindi ryż po dietlowsku dla cyklistów

Tanio i pysznie znaczy wege! 

Dzisiejszy przepis jest wynikiem studenckiej improwizacji. Zainspirowało mnie zbliżające się zaliczenie z hindi. Do przygotowania dania będzie nam potrzebne:

-szklanka ryżu (na jednego bardzo głodnego wegetarianina albo na dwie średnio głodne weganki)

-2 szklanki wody

-trochę oleju

-4-5 kotletów sojowych z paczki

-marchewka

-parę łyżek musztardy

-jabłko

-Przyprawy (sekret potrawy!):

sporo curry, chili w proszku, pieprz Świeżo Zgnieciony(ważne żeby nie był to ten mielony z torebki!), zioła prowansalskie, majeranek etc. , trochę cukru, odrobina soku z cytryny… nie zaszkodzi też dodać  sos sojowy (jak kogoś stać).

Jedziemy:

1. Na rozgrzaną większą patelnię/wok lejemy olej. Wysypujemy na patelnię szklankę ryżu i go zrumieniamy. Dodajemy do tego pokrojone jabłko.

2. Pa paru minutach (ok.10) zalewamy to wszystko 2 szklankami wody. Wrzucamy pokrojoną marchewę i “surowe” kotlety sojowe.

3. Zanim jeszcze ryż całkiem wchłonie wodę i spęcznieje dodajemy musztardę i Przyprawy

4. Mieszamy to wszystko żeby się nam nie przypaliło.

5. Nakładamy na talerze i puszczamy ragi w wykonaniu Raviego Shankara i jego córy Anoushki.

Smacznego! स्वादिष्ट!

Advertisements
1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: